Teatterilaisen pelisäännöt

Kuinka toimimme yhdessä 

 

Kun tulen produktioon

Produktio on iso rypistys, joka tähtää näytelmän läpivientiin sovitussa aikataulussa ja budjetissa. Tuotantotiimi kerätään jokaista näytelmää varten erikseen ja erityisistä vastuista sovitaan, kun näytelmää aletaan suunnitella. Harrastajateatterissa kukaan ei tule produktioon mukaan "vain näyttelemään", vaan itsensä löytää niin roudaamasta rekvisiittaa lavalle, lavastustalkoista kuin mainonnan tehtävissä, puvustajana ja maskeeraajana - joskus siivoojana ja kahvinkeittäjänä - joskus jopa pesulan pyörittäjänä.

Jotta yhteistyö sujuisi kuin tanssi, olemme laatineet seuraavan muistilistan:

Sipoon Teatterin jäsenyys

Jokainen näytelmään tuleva liittyy Sipoon Teatterin jäseneksi ja maksaa jäsenmaksun. 

Harjoitusaikataulut

Tuottaja ja ohjaaja sopivat yhdessä näyttelijöiden kanssa aikataulun, jota kaikki tuotantotiimissä olevat noudattavat ja kunnioittavat. Tärkeintä on a) saapua harjoituksiin ajoissa b) ilmoittaa poissaoloistaan mahdollisimman hyvissä ajoissa. Jos sinun on haasteellista saapua Sipooseen esim. kulkuyhteyksien vuoksi, on aina järjestynyt kimppakyytejä tai muita järjestelyjä, joilla on päästy paikan päälle. 

Puvustus

Jokainen näyttelijä rakentaa itse roolihahmonsa puvustuksen. Näytelmän aikakausi ja genre antavat puvustukselle ja muulle rekvisiitalle raamit, ohjaaja antaa tähän lisäspeksit. Teatterilla on puvustuksesta ja rekvisiitasta vastaava, jolla on avain puvustamoon. Häneltä voi kysellä apuja mm. siitä mitä ja minkälaisia asuja, asusteita jne. teatterin puvustamolta löytyy - ja sopia milloin mennään pvuustamolle yhdessä (puvustusvastaavalla on avaimet tiloihin). Puvustaja ei kuitenkaan ole kenekään henkilökohtainen ompelija tai avustaja. Toimitaloltamme löytyy neuloja, lankaa, nappeja ja ompelukone, joita kaikki voivat käyttää. 

Vaikka puvustamomme on oikea aarreaitta, ei sieltä aina löyty aivan kaikkea. Jokainen hoitaa tällöin itse mahdolliset pikkuhankinnat, teatteri korvaa ne kuittia vastaan. Vuosien varrella monet kirpputorit on havaittu mahtaviksi "lisäpuvustamoiksi". Joskus tarvitsemme jotain spesiaalia ja teemme yhteishankintoja erikoistliikkeistä tai vuokraamme asuja muilta teattereilta ja esim. artistiasusta.

Näytelmän aikana kukin vastaa siitä, että esiintymisasu on puhdas - ja näytelmän lopuksi kukin pesee puvustamolta lainatut vaatteet ja huoltaa esim. kengät ja peruukin, jotta niitä olisi mielekästä muitenkin seuraavaksi käyttää.

Rekvisiitta

Lavalla tarvitaan näytelmän juonta tukevia huonekaluja ja tavaroita. Näiden osalta samalla tavalla jokainen osallistuu suunnitteluun ja hankintoihin, jos teatterin varastoista ei kaikkea löydy. Usein on talkoilla rakennettu milloin mitäkin, aina norsusta sukellusveneisiin. Talkoisiin osallistuminen on kaikkien osalta tärkeää, jotta kaikki jaksavat ja saavat nauttia harrastuksesta.

Sitoutuminen

Vaikka harrastajateatteri olemmekin, lavalle mennään vasta sitten, kun ohjaajan mielestä jokainen osaa roolinsa niin hyvin, kuin mahdollista. Se vaatii aikaa ja satsausta harjoitteluun. Tyypillinen produktio vaatii n. 50+ harjoituskertaa ja kesällä tahti tiivistyy usean tunnin mittaisiksi harjoituspäiviksi. Mieti kaksi kertaa jaksatko lähteä Sipooseen esimerkiksi Kirkkonummen perukoilta. Jos harrastuksesta tulee energiasyöppö ja matkakustannuksetkin rasittavat, osallistumisesta tulee työläs velvollisuus.

Keittiöpalvelus

Harjoituksissa on tapana keitellä kahvia ja teetä, pidemmissä harjoituksissa järjestetään voileipiä pahimpaan nälkään. Meillä ei kuitenkaan ole kahvinkeittäjää - eikä tiskaajaa, vaan näissä tehtävissä kaikilla on vuoronsa. Teatteri kustantaa kahvit ja teet sekä voileipätarpeet, mutta kaikki muu spesiaalievästys on itse kunkin omilla harteilla. Varautua pitää myös siihen, että joutuu käymään kaupassa ostamassa koko porukalle esim. voileipätarpeet. Teatteri maksaa ostoksesi tällöin takaisin kuittia vastaan.

Yleinen siisteys ja roskista huolehtiminen kuuluu myöskin jokaisen velvollisuuksiin, ellei toisin sovita.

Roudaus

Kun päästään tositoimiin, eli harjoittelemaan varsinaiselle lavalle, alkaa samalla myös tavaroiden kuskaaminen lavalle ja lavalta pois. Kesäteatteriin saamme kontin tavallisesti vasta heinäkuussa, joten sitä ennen joudumme kantamaan rekvisiittaa ja kalusteita Pehtoorintuvalta montulle ja takaisin. Roudaus on kovaa hommaan ja siinäkin jokaisen käsiparia tarvitaan. Jotta  harjoitukset ja näytös voi alkaa ajallaan, ole ajoissa montulla ja tartu omatoimisesti tehtäviin.

Lavanrakennus

Lavan rakennus tapahtuu jokakesäisillä talkoilla heinäkuun alussa. Ohjaaja suunnittelee lavan ja lavastuksen, joka piirretään mittakaavaan lavastevastaavan toimesta.

Jokaisen käsiparia tarvitaan pystytysvaiheesa - tavallisesti paikalla on myös joku ulkopuolinen, rakentamisesta jotain paremmin tietävä timpuri tai kirvesmies, joka toimii työnjohtona talkoiden aikana. Naulaamisen, ruuvaamisen ja sahaamisen lisäksi työ sisältää maalausta, rakennusmateriaalien kantamista ja paikkojen siitinä pitoa.

Maskeeraus

Ellei näytelmä vaadi erityisiä maskeeraajan kykyjä (monesti tosin on vaatinut!), jokaisen odotetaan tekevän oman maskinsa itse tai kaverin avustuksella. Teatterilla on rajoitettu määrä kasvomeikkejä, mutta jos ole herkkäihoinen tai allerginen, on varmasti turvallisinta tuoda omat meikit/maskit. Hygienia on erittäin tärkeää, kun meikkejä jaetaan. Esim. ripsivärejä ei yleensä kannata jakaa, joten niiden osalta suosittelemme tukeutumista omaan toilettipussukkaan.Teatterin puolesta on mm. puhdistusliinoja, meikkisieniä, suteja jne.

Lämpimänä pysyminen

Koska iso osa harjoittelusta tapahtuu ulkosalla heti lumien sulettua, on itsensä lämpimänä pitäminen tärkeä juttu. Varaudu harjoituksiin kuivina ja lämpiminä pysyvin jalkinein, pidä lämpimiä vaatekerroksia sadetta ja tuulta pitävien ulkovaatteiden alla. Istuinalusta on kova juttu, kun odottelet vuoroasi katsomon puupenkeillä ja lämpötila on likellä nollaa...

KorvauksetLähtökohtaisesti näytelmätyö harrastajateattereissa on kuten muukin harrastus, jossa kustannuksista vastaa osallistuja itse. Esitysten aikana korvaamme näyttelijöille kuitenkin seutulipun hinnan esityspäiviltä. Näytelmän ja harjoitusten kahvitus ja pikkupurtava tulee teatterin puolesta.