Historiikki

VUODESTA 1948
Etelä-Sipoon Nuorisoseura on perustettu 17.4.1948 nimellä Etelä-Sipoon Suomenkielinen Nuorisoseura ry. Yksi seuran perustajajäseniä oli sipoolainen kuuluisuus agronomi A.I.Virtanen. Seura toimi ensimmäiset 20 vuottaan todella aktiivisesti, järjestettiin mm. kesäleirejä lapsille ja nuorille, kerhotoimintaa, iltamia ja osallistuttiin myös keskusseuran tilaisuuksiin ja toimintoihin. Toiminta laantui kuitenkin 60- luvun lopussa ja seura oli "pöytälaatikossa" lähes 15 vuotta.

UUSI TULEMINEN
Etelä-Sipooseen oli 1970-luvulla muuttanut paljon lapsiperheitä kunnan kaavoittaessa Söderkullan asuinalueen. Alueella oli 1980-luvun alussa paljon suomenkielisiä lapsia ja nuoria, joille ei kotiseudullaan ollut tarjolla omalla äidinkielellään urheilun lisäksi muuta harrastustoimintaa. Todelliseen tarpeeseen alettiin herätellä nuorisotoimintaa pikkuhiljaa vuosina 1984 ja -85 edesmenneen nuorisoseura-aktiivin Martti Sintosen sekä Olli Rosenlöfin aloituksesta. Mukaan toimintaan saatiin joukko reippaita naisia ja miehiä, joilla kaikilla oli omia lapsia ja nuoria ja pian heidän kaverinsa ja kaverin kaveritkin olivat mukana harrastamassa. Näinpä tämä kertomus sisältää seuran osalta toimintakuvausta kahdenkymmenen vuoden ajalta eli 1985- 2005.

AKTIIVISTA KERHOTOIMINTAA VUOSINA 1985-1995
Uudet tuulet alkoivat puhaltaa seuran kerhotoiminnassa vuonna 1986 Hilkka Patalan tullessa puheenjohtajaksi. Kaksi edellistä kokousta oli viisaasti päättänyt muuttaa yhdistyksen nimeä siten, että sana "suomenkielinen" jätettiin pois ja yhdistys on siitä lähtien ollut nimeltään Etelä-Sipoon Nuorisoseura r.y. Nimenmuutoksella haluttiin toivottaa tervetulleiksi mukaan toimintaan kaikki halukkaat kielitaustasta riippumatta. Pienimmille lapsille pidettiin satujumppakerhoa ja vähän isommat tanssivat vapaata tanssia. Halukkaita oli runsaasti myöskin taikurikerhossa sekä kuvataidekerhossa.

Toiminta laajeni pikkuhiljaa aiemmin pienten kerhoihin osallistuneiden kasvaessa "ulos" kerhoistaan vaatien uusia toiminta muotoja. Mukaan tulivat disko-tanssikurssit, mikroautokerho, bänditoiminta ja nuorten illat. Toiminnan laatu haluttiin pitää korkeatasoisena ja lähes kaikkia kerhoja vetivät alan ammattilaiset lukuun ottamatta nuorten itsensä muodostamia ryhmiä, kuten bändi- ja mikroautokerho. Näinä vuosina kerhoja vetivät nimenomaan sipoolaiset taiteilijat ja ohjaajat. Heistä mainittakoon:

Satu-, vapaa- ja diskotanssien ohjaajina toimineet tanssitaiteilijat Leena Gustafsson ja Sanna Kuusisto. Kuvataiteen ohjaajina toimivat useiden vuosien ajan kuvataiteilijat Karin Bengts ja Varpu Lukka. Taikurikerhoa veti taikuri Laurex alias Lauri Tiilikainen.

Toisen tyyppistä kerhotoimintaa oli nuorten itsensä organisoima mikroautokerho ja bänditoiminta. Näissä aktiivisia harrastajia ja vaikuttajia olivat Teemu Patala, Mikko Huovila, Tuomas Honkala ja Juhana Salakari. Kaikkien näiden vuosien ajan oli seuran toimintana myös näytteleminen ja teatterikerho, mistä toiminnasta muodostui pikkuhiljaa yhdistyksen päätoiminta.

TEATTERIKERHO VUOSINA 1986-2005
Edellä kerrotun lasten ja nuorten toiminnan myötä alkoivat aikuisetkin kaivata omaa tekemistä. Niinpä mukaan tulivat vuonna 1986 iltamat. Ohjelmahan piti tietenkin pääasiassa olla "itse tehtyä" ja niinpä käynnistyi teatteritoiminta; alussa pienimuotoisten sketsien ja lyhyiden iltamanäytelmien muodossa. Näissä esiintyivät pääasiassa aktiiviset näyttämötoiminnan käynnistäjät ja harrastajat Martti Sintonen, Pirjo-Riitta Forsström, Carita Lönnblad, Irene Klaver, Tuulikki Tiitinen ja Tuomas Honkala. Vuonna 1990 löytyi riittävästi osaavia ja aktiivisia harrastajanäyttelijöitä ja seura esitti ensimmäisen kesäteatterikappaleensa "Hölmöläiset", jonka ohjasi teatteriohjaaja Elina Raunio. Tämän jälkeen on vuosittain valmistettu kesäteatteriesitys ja vuodesta 1992 myös lähes joka talvi satunäytelmä. Sekä kesäteatterikappaleet että satunäytelmät ovat ohjanneet ammattiohjaajat, joista eniten (13 kappaletta) on ohjannut teatteriohjaaja Aune Lind. Suosituimpia Aune Lindin ohjaamista lienevät vuoden 1995 kesäteatteriesitys Serpin "Katariina kaunis leski" sekä vuoden 2004 nimimerkki Aapelin "Pikku Pietarin piha". Seuran näyttelijöiden taidot ovat kasvaneet vuosi vuodelta. Valituilla kappaleilla on tarjottu haasteita sekä näyttelijöille että ohjaajille. Vuonna 2000 esitettiin Kaarina Tuunasen ohjaama Tatu Pekkarisen "Kaunis Veera", jossa musiikki ja tanssit toivat uuden ulottuvuuden teatterille.

Musiikkiteatterilla jatkettiin myös vuonna 2001 ja 2002 esittämällä Matti Poskiparran ohjaamana Tatu Pekkarisen kappaleen "Kulkurin valssi", jonka näki myös vuonna 2001 Seurasaaren Juhannusvalkeilla n. 7000 katsojaa. Matti Poskiparta on ohjannut yhdistykselle myös 3 satunäytelmää, minkä lisäksi hän on toiminut lasten ja nuorten ilmaisutaidon kerhojen ohjaajana useana vuonna.

Seuran toiminnan sekä teatteritoiminnan "henkiin puhaltajan" edesmenneen Martti Sintosen pitkäaikainen haave, laulunäytelmä "Tukkijoella", esitettiin Ari Artkiven ohjaamana täysille katsomoille kesällä 2003 ja 2004.

PALKINNOT JA TUNNUSTUKSET
Yhdistys palkittiin vuonna 1995 Sipoon kunnan kulttuuripalkinnolla. Mainetta saatiin myöskin Seinäjoen harrastajateatteripäivillä vuonna 1999 Aune Lindin ohjaamalla "Peräkylän profeetalla", jolloin yksi pääroolin esittäjistä Pentti Mäki-Latikka sai kunniamaininnan roolisuorituksestaan.

Kuvassa Pirjo-Riitta Forsström,
perustajajäsen ja taiteellinen johtaja vuosina 2002 -2007
Kuvassa "Tukkijokilaisia"

TEATTERIA VUOSINA 2005 -2012
Vuodesta 1996 lähtien on seuran toiminnan perusta ollut teatteritoiminta. Teatteriesityksissä ja satunäytelmissä ovat mukana nuoret ja vanhat. Vuonna 2005 on puhallettu uuteen nousuun yhdistyksen lasten ja nuorten kerhotoiminta. Ilmaisutaidon kerhoissa on mukana kolmisenkymmentä lasta ja nuorta. Vuoden 2007 syksyllä perustettiin nuorten toivomuksesta Nuorisoteatteri, joka keskittyy nuorille tarkoitettuihin teatteriesityksiin.

Vuoden 2010 syksystä alkaen nuorisotoiminta on kokenut ison muutoksen, kun sekä Söderkullassa että Nikkilässä aloitettiin kummassakin teatteritaiteen perusopetuksen koulutus yhteistyössä Sipoon kunnan kulttuuritoimen ja Sipoon Kansalaisopiston kanssa. Melkein 50 lasta aloitti pitkäjänteisen koulutuksen kohti teatteritaiteen osaamista.

Kesällä 2006 esitettiin laulunäytelmää "Valkoinen hevonen" sekä kesällä 2007 ”Akkaralli”. Näistä vuosista on alkanut myös yleisö löytää tiensä kesäteatterin katsomoon. Vuonna 2008 oli esitysvuorossa Matti Kuikkaniemen kirjoittama "Mistä rakkaus alkaa" ja myös vuonna 2009 esitettiin Kuikkaniemen kirjoittama näytelmä "Vanhan kievarin kummitus". Tähän mennessä on yleisömenestykseksi muodostunut vuoden 2010 kesäteatterinäytelmä Puhtaana käteen.

Vuoden 2010 syksyllä teatteri etsi ohjaajaa ja valituksi tuli teatteriohjaaja Joel Elstelä. Hänen ohjauksessaan teatteri on tehnyt teatteriesityksiä hyvin aktiivisesti: kesäteatteriesityksenä vuonna 2011 oli William Shakespearen "Kesäyön unelma", syksyllä 2011 harjoiteltiin kolmen naisen voimin näytelmä "Akkapakka", joka on kiertänyt myös Etelä-Suomessa eri järjestöjen tilaisuuksissa. Talvella 2012 esitettiin Suomen kantaesityksenä suositusta tv-sarjasta "Pokka pitää" Nikkilän Topelius-salissa. Saman vuoden keväällä esitettiin omana tuotantona "Sipoo-pludaus", joka kertoi sipoolaisuudesta - pilke silmäkulmassa.  Vuoden 2012 kesänäytelmä oli "Maanalainen armeija iskee jälleen" Suomen kantaesityksenä. Syksyllä harjoitutettiin Mysteerio Buffosta osat "Ilveilijän synty" ja "Kaanaan häät". Kesällä 2013 sai ensi-iltansa jälleen Suomen kantaesityksenä ja Joel Elstelän ohjaamana "Sherlock Holmes ja Moriartyn naamio". Tammikuussa 2014 esitettiin Nikkilän Topelius-salissa Tim Firthin käsikirjoittama, Aino Piirolan suomentama ja Joel Elstelän ohjaama riemastuttava Kalenteritytöt. 

Yhdistys toivottaa kaikki teatterin ystävät tervetulleiksi Söderkullan kartanon ulkonäyttämölle.

OMA TOIMITILA VUODESTA 1989
Seurallamme ei ole käytössään omaa nuorisoseurataloa, kuten useimmilla muilla yhdistyksillä. Lieneekö osasyynä tähän se, että yhdistyksen alkuvuosina 1948-1968 toimintaa pidettiin pääasiassa aktiivisten jäsenten pihapiirien rakennuksissa, joissa tilaa oli yllin kyllin. Vanhat nuorisoseuratalot, joita Sipoossakin toki on, ovat ruotsinkielisten yhdistysten omistamia. "Uuden" aikamme toiminta monine kerhoineen vaati kuitenkin jo omat tilat. Seura sai tilaisuutensa Sipoon kunnan omistaman Söderkullan kartanon navettarakennuksen vapautuessa yritystoiminnasta. Sipoon kunnan vapaa-ajan toimella ei ollut Etelä-Sipoossa toimitiloja ja kunta teki viisaan päätöksen v. 1988 ja organisoi rakennuksen vapaa-ajantoiminnan käyttöön. Tässä yhteydessä Etelä-Sipoon Nuorisoseura sai kunnalta navetan kanalasta omat toimitilat käyttöönsä. Talkoilla maalattiin ja kunnostettiin n. 70 neliön tila ja näin "Kanala" sai uudet asukkaat. Kanalassa voidaan harjoitella pienimuotoisia kohtauksia, pitää puvustus- ja rekvisiittatalkoita. Lisäksi se toimii puku- ja lavastevarastona.

Valitettavasti Kanalan kunto rapistui vuosien saatossa niin paljon, että talvella 2010 putket jäätyivät ja katolta tuli lumi sisälle. Vuoden aikana puku- ja tarvikevarastoa siirreltiin paikasta toiseen, kunnes Kansalaisopiston ja kunnan teknisen toimen suosiollisella avustuksella teatterin tarvikkeet ja puvusto saatiin siirrettyä Paakarintuvalle, joka toimii myös pienimuotoisena kokoustilana vuoden 2011 alusta lähtien.

 

TEATTERIN JA YHDISTYKSEN KOTISIVUT
Yhdistyksellä ja teatterilla on omat kotisivut osoitteessa www.sipoonteatteri.fi. Sähköpostiosoite on: posti@sipoonteatteri.fi

SEURAN PUHEENJOHTAJAT V:STA 1985
Yhdistyksen puheenjohtajat toimintajärjestyksessä vuodesta 1985 lähtien: Kimmo Savaste, Irene (Raili) Klaver, Hilkka Patala, Eila Aalto, Merja Siltala, Kaarlo Kuntsi, Pirjo-Riitta Forsström, Johanna Ahonen, Tero Laaksonen, Merja Siltala, Hilkka Huurtola, Miina Tanhukivi, Mikael Postila ja Juhana Rytioja vuoden 2014 alusta lähtien.

YHTEISTYÖKUMPPANIT
Seura toimii yhteistyössä Sipoon kunnan kulttuuritoimen, Sipoon Kansalaisopiston, Opintokeskus Kansalaisfoorumin, Suomen Harrastajateatteriliitto ry:n sekä Uudenmaan Nuorisoseurain liiton kanssa.

 

Kuvassa historiikin kirjoittaja Hilkka Patala, puheenjohtaja v. 1986-1989 ja rahastonhoitaja vuodesta 1995 lähtien.